Hållbart inflytande – Fyra strategier för hur Inköp kan ta ledningen genom CSRD och CSDDD

By
4 Minutes Read

Det nya EU-direktivet CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) implementeras i år på i princip alla företag med mer än 500 anställda och under 2025 hos i princip alla företag med fler än 250 anställda. 

På Inköp får vi ofta strida för att ses som något annat än enbart en funktion för kostnadsbesparingar. Kan det här vara möjligheten vi väntat på? Under hösten har jag haft förmånen att samtala med flera inköpschefer i samband med våra rundabordssamtal och utbildningar i hållbart inköp. Nu vill jag dela med mig av fyra tips som jag sammanfattar från de inköpschefer vars företag har kommit långt i sitt hållbarhetsarbete.

 

Vad är CSRD och CSDDD?

Men först lite bakgrund: Under åren 2025-2026 kommer de allra flesta företag[1] enligt lag bli skyldiga att redovisa sitt hållbarhetsarbete. Hållbarhetsredovisningen kommer att vara lika detaljerad och uppstyrd som årsredovisningen. Inköpsfunktionen har mycket att vinna på dessa nya EU-direktiv CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) och CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive). Dessa direktiv syftar till att stärka företagens ansvar för hållbarhet och transparens inom sina leverantörskedjor.

Det nya är att alla företag måste redogöra för hållbarhetsriskerna i hela värdekedjan och visa hur företaget arbetar för att minimera dessa risker.

De nya direktiven gör Inköp relevant på ett ännu starkare sätt än tidigare och som inköpschef har du nu möjlighet att sätta dig och ditt team i förarsätet. När ni förstår de möjligheter och risker som finns med CSRD och CSDDD kan ni använda kunskapen till att förutse utmaningar och planera i förväg.

Här följer fyra tips på strategier för att öka Inköps inflytande och flytta fram sin kompetens i organisationen.

 

Tips 1: Samla på dig kunskap och expertis

Företagen som blir rapporteringsansvariga förväntas göra en så kallad dubbel väsentlighetsanalys. Syftet är att få kontroll över vilka risker som föreligger både uppströms och nedströms i värdekedjan. Det är ett relativt omfattande arbete, men du och ditt team är redan experter på era leverantörer och kategorier. Genom att i förväg göra en mindre och enklare version av analysen kan ni skaffa er ett försprång. Denna analys kan senare också tjäna som input i de mer omfattande väsentlighetsanalyserna.

  • Börja med att göra en övergripande analys på de områden som logiskt sett medför stora konsekvenser inom antingen miljö eller social hållbarhet.
  • Välj därefter ut den eller de produkt/er eller tjänst/er som ni tror har den största finansiella risken ur ett hållbarhetsperspektiv. Dessa kan till exempel komma från klimatförändringar eller stämningar med avseende på mänskliga rättigheter, hälso- eller miljöskador.
  • Följ värdekedjan ner i dess minsta beståndsdel för att kunna lista riskerna (och möjligheterna!).

På så vis skapar Inköp värdefull information till företagets hållbarhetsagenda. Ni har nu också gjort delar av förarbetet till den mer omfattande dubbla väsentlighetsanalysen som behöver göras på företagsnivå.

Djupgående kunskap och förståelse ger auktoritet och respekt. Ju mer kunnig du som inköpschef och ditt team är inom CSRD och CSDDD, desto mer kan Inköp bidra med värdefull information, guidning och input till stakeholders och ledning. Som inköpschef kommer du också tydligare se vad som ligger innanför Inköps ansvar och vad som bör ligga på någon annan avdelning.

 

Tips 2: Anpassa dina mål

Är du trött på att Inköps KPIer huvudsakligen handlar om kostnadsbesparingar när både du och ditt team vet hur mycket ni skulle kunna bidra till företaget utifrån ett affärsperspektiv? Nu har du chansen att komma med förslag på helt andra mål för inköpsavdelningen.

Få vill låtsas om det, men sannolikt kommer ett aktivt hållbarhetsarbete med leverantörerna att innebära ökade kostnader och priser i leverantörsledet. Därför är det viktigt för Inköp att tidigt i processen navigera i motsättningen mellan kostnadsreduktion och hållbarhetsmål och själv sätta en rimlig agenda.

  • Passa på att uppdatera inköpsstrategin med fokus på de nya EU-direktiven.
  • Föreslå nya KPIer för inköpsavdelningen för att stödja strategin, givetvis i linje med företagets övergripande mål och kultur.

När Inköps framgångar bidrar till företagets framgångar inom hållbarhet kommer Inköps position att stärkas.

 

Tips 3: Kommunicera effektivt

Var tydlig och transparent i din kommunikation. Säkerställ att dina och ditt teams bidrag och framgångar är synliga för rätt personer. I samband med CSRD- och CSDDD-arbetet kan du och ditt team:

  • Visa på komplexa hållbarhetsrisker som finns i företagets värdekedja,
  • hur dessa risker utan åtgärd skulle påverka företagets verksamhet och resultat,
  • inköps roll i att hantera och minimera dessa.

Inköp kan också vara en katalysator för innovation genom att samarbeta med hållbarhetsavdelningen och andra relevanta stakeholders. Syftet kan vara att söka hållbara alternativ och nya teknologier i leverantörsledet för att förbättra effektiviteten och minska miljöpåverkan.

En gemensam faktor för de inköpsavdelningar som kommit långt i sitt hållbarhetsarbete med CSRD och CSDDD är att det finns en tydlig governance. Det vill säga det finns internt en tydlig fördelning av ansvar och befogenheter och ett välintegrerat samarbete med övriga funktioner.

I flera fall drivs arbetet från ekonomiavdelningen, med CFO som sponsor. Anledning är att det ytterst är styrelsen som är ansvarig för hållbarhetsredovisningen, liksom för företagets finansiella redovisning. Alla styrelser, främst i de mindre och mellanstora bolagen, är dock inte medvetna om detta nya ansvar än.

 

Tips 4: Lyft fram ditt team

Samtliga företag jag pratat med vars inköpsavdelningar ligger långt framme i sitt hållbarhetsarbete med CSRD och CSDDD har fått förstärkningar av sitt team. Det här är inget man initialt kan lägga ovanpå medarbetarnas ordinarie arbete.

På sikt kommer det att integreras i det dagliga arbetet. Men innan alla nya processer, policies och styrning är på plats har de framgångsrika inköpsavdelningarna sett till att få extra resurser, antingen permanent eller med konsulter.

Använd dig av tipsen ovan för att motivera budget till detta viktiga arbete. Men säkerställ samtidigt att ditt team är med i båten. Det är viktigt att medarbetarna förstår vad som förväntas av dem och att de har rätt kompetens och förståelse för vad som behöver uträttas.

Jag hoppas att tipsen ovan var värdefulla för dig. Om du vill veta mer om CSRD och CSDDD ur ett inköpsperspektiv har vi utbildningar för det. Här kan du läsa mer.


[1] För 2025: Företag/koncerner >500 anställda. För 2026: Företag >250 anställda/350 MSEK i oms./175 MSEK i balansomslutning. För 2027: små/medelstora företag på reglerad marknad.

 

Embedded Skills hjälper dig som är chef inom inköp och supply chain att spara tid samtidig som vi tillför kompetens. Läs gärna mer på vår hemsida om våra bemannings- och rekryteringslösningar. 

Picture of Rebecca Ancker

Rebecca Ancker

Har en bakgrund inom strategiskt inköp med inslag av supply chain. Tillsammans med ett fantastiskt team driver jag en bemannings- och rekryteringsbyrå som hjälper inköpschefer/CPO:er och chefer inom Supply Chain att nå sina mål genom att stärka deras team med den bästa personen som tillfälligt genom bemanning eller permanent genom rekrytering passar deras specifika behov.

Author