Här är en kort guide till de nya EU-direktiven CSRD och CSDDD för inköpare och inköpschefer. Du får grunderna för att förstå hur hållbarhetsdirektiven CSRD och CSDDD kommer att påverka dig som är inköpare eller inköpschef.
CSRD står för Corporate Sustainability Reporting Directive och CSDDD står för Corporate Sustainability Due Diligence Directive. Dessa direktiv är nya EU-regler som blev svensk lag i år med syfte att främja och reglera företagens hållbarhetsrapportering och hållbarhetskontroll i leverantörskedjan. Enligt CSRD ska företag ha processer på plats för att samla in den information som krävs för rapportering i hela leverantörsledet. Kraven i CSDDD innebär att företagen ska sätta mål och ha uppföljning hur väl man nått målen, det vill säga fokus ligger på att identifiera och hantera negativ påverkan i hela leverantörsledet.
Medan CSRD fungerar som ett verktyg för öppenhet och insyn, där företag delar sina hållbarhetsinsatser, ser CSDDD till att de också agerar på ett hållbart och ansvarsfullt sätt.
En hållbarhetsredovisning kommer att få samma dignitet och krav på korrekthet som ett företags finansiella årsredovisning och styrelsen kommer att vara ansvarig. Dessutom måste företagen lämna planer som överensstämmer med det globala uppvärmningsmålet på 1,5 grader Celsius enligt Parisavtalet. Syftet är att ge investerare och intressenter en omfattande förståelse för ett företags hållbarhetsprestanda och strategi.
CSRD kräver att stora företag av "offentligt intresse", enligt lag ska leverera en hållbarhetsredovisning.
Rapporten ska inkludera information om miljöpåverkan (environmental), sociala aspekter (social) och företagsstyrning (governance) både internt i företaget och i företagets hela supply chain.
Eftersom CSRD-lagändringen i Sverige trädde i kraft juli 2024 kommer det första rapporteringsåret för de största svenskregistrerade bolagen bli 2025 och hållbarhetsrapporten ska skickas ut Q1 2026.
CSDDD å andra sidan fokuserar på att företag ska genomföra hållbarhetskontroller i leverantörskedjan. Detta innebär att företag måste identifiera och hantera risker relaterade till hållbarhet, såsom arbetsrättsliga frågor, mänskliga rättigheter och miljöpåverkan, hos sina leverantörer. Det nya är att företagets ansvar inkluderar leverantörernas leverantörer hela vägen till källan.
CSDDD omfattar tre grupper av företag inom EU:
Genom att implementera CSRD och CSDDD kan inköpare och inköpschefer få en bättre insikt i sin leverantörskedjas hållbarhet och risker.
Känns det krångligt? Lugn - vi har tagit fram en utbildning för dig som är inköpare eller inköpschef där vi går igenom vad allt detta innebär för inköp i praktiken. Här kan du läsa mer och anmäla dig.
CSRD och CSDDD kommer att skriva om din inköpspolicy, förändra dina KPIer och uppdatera sättet du gör upphandlingar. Direktiven är också viktiga för inköpare av andra skäl. De kan:
Implementeringen av CSRD och CSDDD kan innebära vissa utmaningar för Inköp.
Här kan du läsa mer och anmäla dig.
Trots dessa utmaningar finns det också många fördelar med CSRD och CSDDD. Genom att implementera direktiven kan inköpare och inköpschefer ta lead för leverantörernas hållbarhetsprestation och se till att risker minimeras samtidigt som man gör affärer med ansvarsfulla företag. Det kan bidra till att stärka varumärket för företaget och mandatet för inköpare och skapa långsiktiga affärsrelationer med hållbara leverantörer.